På köpet

Är det Gråsiska (2)Sitter uppkrupen i lördagsmorgonssoffan och läser i min Bibel. En berättelse som ofta fascinerat mig är den om de rikt förekommande sparvarna som Jesus pratade.

Fyra personer har återgett sin berättelse om vad Jesus sa och gjorde. Två av dem har med berättelsen om sparvarna.

Om man fabricerar en historia och lär in den som en utantillläxa, blir det likhet i berättandet, även om det är olika personer som återger den. Om flera personer återger något som de har varit med om, skiftar ofta berättelsen något. Det finns en större trovärdighet i, om en berättelse färgas något av berättaren.

Så är det med sparvarna.

Mitt bibellexikon förklarar att ordet ”sparv” är i Bibeln en benämning på flera småfågelarter som förekom i rikliga mängder. De fångades in och såldes på marknaden. Det tillhörde den tiden och det samhället.

Vad som fascinerar mig är att när Matteus återger Jesu berättande så säger han att två sparvar säljs för en kopparslant. När Lukas återger samma händelse så säger han att man får fem sparvar för två kopparslantar.

Okey, tänker vi, det där stämmer ju inte. Det borde vara fyra för två, resonerar vårt förnuft. (Aha, jag har kommit på Bibeln för en felaktighet!)

Men, min käre vän, glöm inte mängdrabatten. Du vet; ”Ta tre, betala för två”. Det är ju hur solklart som helst. Den sista hänger med av bara farten. Den kommer på köpet bara för att man köper fler. Den har inget eget värde. Den blir bara bifogad.

Och ändå, säger Jesus i den svenska tolkningen; ”faller ingen av dem till marken utan att er fader (Gud) vet om det” och ”ingen av dem är glömd av Gud”. Om vi går till grundtexten, den grekiska som Bibeln skrevs på från början, lär det visst stå; ”och ingen av dem faller till marken utan er Far”.

För en normalt älskande förälder, är det oerhört smärsamt, när något som känns hotande eller ont drabbar barnet. Föräldern är genast beredd att gå till försvar, att offra sig själv för att rädda eller skona barnet. Det är denna association jag får när jag läser att ingen av sparvarna faller till marken utan Gud.

Inte ens den värdelöse, den som bara fick hänga med på köpet, inte ens den, föll till marken utan att Gud ”föll med”.

”Och” säger Jesus ”ni är så mycket mer värda än aldrig så många sparvar. På er är t.o.m. hårstråna räknade”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.