Rör inte min kompis

Jag tänker att det är hög tid att vi återupplivar 80-talets vittgående kampanj ”Rör inte min kompis”.

Vi behöver lyfta Martin Luther Kings träffande formulering att ”Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad”, och stärka massans mod att visa solidaritet och medkänsla.

Hur god och rättvis man än vill vara så är inte lätt att finna sig i en situation då man blir brutalt överraskad och förvånad av någons utbrott av hot, hat, ilska, främlingsfientlighet, rasistiska tankar och mobbtendenser.

Jag tänker att det är lättare om vi pratar med varandra och förbereder oss. Om vi är många, om hela massan av goda människor, vet, någonstans i ryggmärgen, hur vi ska agera, och vet att vi har varandra. Då kanske vi reser oss upp, fler och fler, och bara står där, i tyst försvar, för den som blir attackerad av någon av dessa som spottar ut sitt hat.

Jag tänker att det är att ta udden ur hatet, att låta det goda segra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.