Lekfullhet och skojfriskhet

”Det bästa med att bli vuxen är att man inte behöver dölja sin barnslighet” sa Alexander Rybak, med ett stort leende, när han satt i Skavlans TV-fåtölj.

Vem har inte mött en barn- eller tonårsperiod, då det är säkrast att platsa genom att inte visa sig för intresserad? Det gäller sitta (inte bekvämt men..) slött, att inte glatt hälsa på bekanta på stan, och absolut att inte vara med och göra rörelser i en barnsång. Det kan vara så befriande att få växa förbi den perioden. Att göra den upptäckt som Alexander satte ord på.

”Om jag kunde leva om mitt liv skulle jag gå barfota tidigare på våren,
och jag skulle fortsätta gå barfota längre in på hösten. Jag skulle åka fler karuseller och fånga fler snöflingor, träffa fler människor och plocka fler blommor. Dansa mer.” skrev en 80-årig kvinna.

Vi säger att ”ett gott skratt förlänger livet”. Jag tror att vi mår bra, när vi, utan krav på alkohol, kan bjuda på oss själva och våga skratta åt det som är och blir. Dom tokroliga stunderna, dom skapande, dom fantasieggande, hur länge kan de inte få oss att le? Själen mår gott! Vi anstränger ansiktet så mycket mindre när vi ler än när vi har en butter uppsyn.
Men ibland orkar vi bara inte. Det är så mycket att göra och vi är så trötta. Och om inte jag gör det, så blir det inte gjort. Det blir liggande kvar i högar och ropar ”Måste! Måste! Måste!” (Det tar, en tid, innan man kan ge sig själv och varandra tillåtelse att sortera somligt i facket ”sådant som aldrig blev gjort”.)
Vi behöver barnen! De kan ge en bra anledning till lekfullhet.
En gång, bara växlade jag stegen och anslöt mig till barnen på lekplanen i stället för att, ordentligt, gå till det väntande mötet. (Det skulle inte funka varje gång. Men någon gång…kanske…)
Och jag är glad för den gången när jag tog tillfället i flykten, offrade sängens värme och bekvämlighet, tog med sovsäcken och tillsammans med dottern, låg på klipporna och såg älvorna dansa i vårnatten på tjärnen intill.
Det står att Gud skapade oss till sin avbild. Jag undrar om inte en del av den avbilden av honom visar sig just i kreativiteten, humorn, fantasin, lekfullheten och skojfriskheten; den positiva barnsligheten?

Alltså, han måste ha haft fruktansvärt kul när han skapade allt. Kolla in det han gjort bara….

.
(Ovan nämnda dikt har jag i sin helhet lagt ut under Övrigt)

One Response to Lekfullhet och skojfriskhet

  1. This poistng knocked my socks off

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.