Revansch-sugna

Antar att det varken är första, sista eller enda gången i världshistorien som en grupp män använder en kvinna utan att tänka på hennes upplevelse av situationen.

Kvällen innan hade de här männen gått hem full av irritation över vilken uppståndelse Jesus väckte. Nu tänkte de ställa honom mot väggen och få revansch. Därför kom de släpande på kvinnan.

Jag antar att det var minst två personer involverade i det ”äktenskapsbrott” som männen tydligen tog henne på bar gärning att begå. Man kan ju undra var de gjorde av den andre felande parten. Men han var väl man förstås! Som skulle ”ha sina rättigheter”. Och nu tänkte de få Jesus svarslös i fällandet av bestraffningen av kvinnan.

Men där gick de på en nit!

Jag kan undra vad det var som Jesus skrev på marken. Det måste i alla fall ha varit avslöjande ord för när Jesus säger ”Den av er som är utan synd, kan kasta den första stenen”. Männen lommar iväg ut från skådeplatsen, som skamsna hundar med svansen mellan benen. De äldsta männen – kanske med mer självinsikt – först.

Kvar, på tu man hand, blir Jesus och kvinnan, och trots det samhällets kvinnosyn som han lever i så möter han henne med respekt och människovärde. – Har ingen dömt dig? – Nej, ingen! svarar kvinnan. – Och det gör inte jag heller.

Hela sammanhanget finns att läsa i Johannes evangelium i Bibeln kapitel 8 och jag skriver det angående påståendet att Bibeln är ”mycket kvinnofientligt” – en fortsättning på inlägg publicerade på denna blogg 20190124 samt 20190212


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.