”Valfrihet är inte självklart”

Det var (och är) befriande med Hans Roslings staplar och diagram som visade (och visar) att jordens befolkning överlag får det allt bättre. Mycket mer än vad vi i västvärlden ofta förstår.

Men i världen finns ännu lidande som skär i hjärtat, och som absolut inte, på något sätt, borde få finnas. Man blir totalt stum och förtvivlad, när människor våldför sig på andra människor. Ofta med makt, pengar eller tro och åsikter som drivkraft. Ibland kommer denna smärta så nära att det tränger innanför huden.

Ett avtryck av ett fotspår, i lerig osäker mark.

Den smärta som krupit innan för huden på mig denna vecka var kidnappningen av en bekant från vår Afrikatid. På fredagen hade min man ett samtal med honom om en trasig tvättmaskin. Två dagar senare blev han bortförd. Nu gick det lyckligtvis väl och han kom ”välbehållen” tillbaka. ”Så här är det att bo i mitt land” var hans råa konstaterande.

Sedan satte jag mig och såg Svts dokumentär ”Flykten från….”

”Valfrihet är inte självklart. Har man det så tänker man inte på det. Men om man inte har det. Då är det värdefullt.” Så säger hon. Flickan. Enligt internationell lag, var det inte olagligt att hon befann sig på en båt på väg bort från sitt land och sin rika familj. Men tydligen finns ”andra lagar”, som för den här familjen står över internationell rätt. I filmen nämns det om ”den islamiska lagen att en kvinna, oavsett hur gammal hon är, står under sin makes eller fars förmyndarskap. Hon kan aldrig fatta egna beslut, eller göra egna val.”

Den lilla människans enda hopp kan vara att sprida information och hoppas på att det ”i den fria världen” finns människor som agerar. Makter kan tyvärr samarbeta mot den lilla människan för att värna affärsrelationer.

”Du gamla, du fria, – – – vänaste land upp på jord – – – ”

Visst kan vi bråka på vårt land också, men jag är SÅÅÅÅ TACKSAM för att jag av födseln är svensk medborgare. Det är dock viktigt att vi fortsätter tro på varje enskild människas värde, rätt till sin egen vilja, sin röst och sin frihet. För allas vår trygghets skull behöver varje ny generation, inta och leva vidare demokratins värderingar.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.