Den befriande handlingen – att kunna göra något åt saken

Det svåraste, är att stå maktlös. Då är det bättre ”att kavla upp armarna och sätta händerna i sorgen”.

Jag har skrivit om svåra och tunga saker som i inläggen Saras dagbok och Vart tog miljöhälsan vägen, men det positiva är, att vi faktiskt kan göra något. Inte bara KAN göra något, det är viktigt att vi gör något och det är befriande att få gå till handling. Tillsammans blir vi kraft.

Sist jag köpte ett datorbatteri, gjorde jag det ”via nätet” – m.a.o. ingen personlig kontakt, men på köpet fanns det möjlighet att besvara en enkät om hur jag uppfattade servicen. Där kunde jag skriva om min önskan att få garantier på att den elektronik jag köper inte innehåller konfliktmineraler. Det låter lite med några svaga ord, men om många av oss kommenterar det, så heter det konsumentkraft.

Man kan tänka på hur man handlar; Fairtrade, Fairphone osv.

I ETCs bok Hoppet finns många ”Vad kan du göra?”-tankar; Cykla, Plastbanta, Köp Solel, Klimatkompensera, Starta en lokal studiecirkel, påverka politiker, Vänta inte på grannen, Odla. Köp biokol och gräv ner det.

”Hjälp dig nu att hjälpa. Använd din makt! Och låt inte ordet vara bortkastat.” (Citat Johan Ehrenberg i boken Hoppet.)

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.