Kristi Himmelfärdsdags morgon

Jag sitter i mitt soffhörn och filosoferar över dagens Bibeltext. Jag tänker på personerna det handlar om. Pethrus. Johannes. Jakob. Maria. En Maria till. Josef. Tomas. – och dom andra männen och kvinnorna.

I grunden levde de nog ganska ordinära liv. Sova. Vakna. Kämpa för sin och familjens inkomst. Äta. Sova igen. Prata. Fundera. Filosofera. Umgås. Tja, som de flesta. Men så blev de fångade av en dröm. Av märkligheter. Av känslan av förändring och att något stort var på gång.

Tills allt kraschade.

Klart att dom var desorienterade. Upprivna. Förtvivlade.

Och sedan började det komma oanade rapporter som var svåra att ta in. Man kan väl tappa fotfästet för mindre?

Vi använder uttryket ”att stå med bägge fötterna på jorden”. Det är stadigt. Tryggt. Tillförlitligt. Men när marken man står på skälver. Rullar. Skakar. Det är fruktansvärt obehagligt! Illamående!

Det är det som Jesus säger, när han dyker upp, som fångar mitt intresse.

”Frid över er!”

😀

Jag antar att Frid var allt annat än vad de upplevde precis just då. Men det var nog det som han ville skulle få sjunka in hos dem.

Vad är frid?

En fred som sjunker långt in i en, som lugnar det oroliga och öppnar sinnet får det som skapar ro, vila och trygghet?

Sedan lägger han manken till att övertyga dem om att det faktiskt är han, och inte ett spöke. 😀 På ett ställe står det också att han förebrår dem deras tvivel och oförmåga att känna tro och tillit.

Och ändå kommer fortsättningen; nästa ord som fångar mitt intresse. Jesus ger denna långt ifrån fullkomliga, denna lilla skara människor; Välsignelse.

”Välsigna”. Vad betyder det?

”Väl”, det förstår jag. Det är ”noggrant”. Kanske – i det här fallet – ”alla” och ”trots allt” eller ”utan undantag”? Eller har det att göra med ”att önska välgång” – att det ska gå bra? Vad betyder att ”Väl Signa”? Signera? Ge ett tecken? Det är i alla fall något väldigt gott som de tillönskas.

Oavsett.

Oberoende av den oro och otro som de hade för två sekunder sedan.

De återvände i STOR glädje!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.