Fas fyra

Huset vi äger, det som blev vårt hem, byggdes av min mans faster och hennes man, 1939.

1994 köpte vi och flyttade in.

Inte är huset så stort och ibland blev jag frustrerad på en hel familjs skor, väskor och kläder i den trånga hallen. Det hade tunna väggar och vi frös på vintern. Ibland trängde vatten in i källaren. När huset byggdes fanns det bara utedass, sedan drogs toalett in i ett källarrum och så småningom i en skrubb i övervåningen. Ändå har detta hus varit till välsignelse för oss. Här har våra barn växt upp.

Först tog vi itu med att gräva runt huset, skrapa bort gammal tjära, och dränera om, och sedan även dränera tomten och fånga upp och leda källsprång. (Minns en predikare, som gripet talade om ”Källa på egen tomt”. Jag sa, att det kan vara problem, det.)

2003 sökte vi bygglov och vi fick hjälp av vänner, att lägga grund för en utbyggnad. Jag drömde om varsina rum till barnen och om en tvättstuga på bottenplan. Men då, hade vi inte förmåga, att komma vidare i utbyggnaden. Det har varit en frustration, men detta blev, vad jag kallar, vårt liv. 2006 lade vi ett bjälklag, pressening och trallgolv på grundfundamentet, och kallade den för ”vår altan”

2009 fick jag börja torka vattenpölar på övervåningen. Då måste bara något hända. 2010 tog vi själva itu med vår stora renovering. Byta och tilläggsisolera tak och väggar, och byta fönster. Allt med otrolig hjälp av vänner och familj. Det var helt fantastiskt. Och vi var rejält trötta efter de 10 veckors intensivt arbete.

Och nu, är det dags, för nästa fas.

Jag, som har sagt om andra; ”Bygger dom ut nu??? Nu när barnen flyttat hemifrån och dom bara är två personer???”. Men nu är vi där själva. Nej, egentligen behöver vi inte ytan längre. Men om vi ska bli gamla i vårt hus, så kan det behövas hygienrum, sovrum och handikappanpassning på entreplan. Och OM vi skulle vilja sälja och en annan barnfamilj ska bo här, så är det mycket mer värde på huset, med de fasiliteterna.

Jag har ritat plan och fasadritningar. Min man har ritat konstruktionsritningar, gjort energiberäkning och haft kontakt med kommun, bank och leverantörer. Vi har tagit semestrar. I morgon dag, går startskottet. Nu är det dags!

 

2 Responses to Fas fyra

  1. Va spännande!! Nyttigt för mig att läsa, i den fas jag är i… Det tar tid, att ha och bo i hus, så är det bara. Särskilt de som inte är nybyggda… Men kul är det också! Jag måste bara lära mig att ”chilla”. Det får ta den tid det tar. Ingen blir gladare om man bränner ut sig på kuppen.
    Lycka till m er renovering!!

    • Ja, jag har många gånger hamnat i gropar av stress och irritation över allt som är ogjort, men till slut kunde jag hamna i vilan av att ”Detta är vårt liv!”, med undertonen att det inte är något dåligt liv. Vårt liv är inte hundra perfekt, men egentligen så har vi allt vad vi behöver. Vi är lyckligt lottade!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.