Mitt mail till Livsmedelsverket maj 2017

Jag vill bara berätta för er att jag uppskattade att hamburgerkedjan Max i sin meny har haft ett för mig ätbart alternativ.
Ända sedan jag var barn, har jag kämpat med min vikt, trots att jag försökt levt efter livsmedelsverkets råd med kostcirkel, frukt och grönt, tallriksmodell etc. När jag gått upp allt för mycket tog jag till enda sättet som jag då trodde på; Viktväktarna. Gruppen, poängräkningarna, motionen och dom löjliga belöningarna, gjorde verkan och jag gick verkligen ned. Men min mage mådde absolut inte bra, och avgav en doft som fick även mina arbetskamrater att reagera. När jag hade nått viktväktarmålet, vände vikten genast uppåt igen.
Samtidigt, har min man, i alla år kämpat med undervikt och smärtor i kroppen.
Då hittade vi till alternativet att drastiskt minska mängden kolhydrater, undvika processad mat och mat med tillsatser och s.k. “lätt-produkter”, och sluta upp med att vara så rädd för äkta animaliskt fett. Och plötsligt, hände saker, som vi inte hade kunnat ana förut. Både jag och min man mår mycket bättre. Det är så mycket lättare för mig att gå ner i vikt och att behålla vikten. Mätte dessutom nyligen mina kolesterolvärden, och de var normala. Min man mår bättre, har inte så mycket värk, och har kunnat gå upp lite i vikt.
I detta sammanhang, blir jag helt förskräckt när jag läser en artikel i DN (20161228) Om att hamburgerkedjan Max förbjuds att servera GIburgaren och LCHFalternativet. Hur kan det gå till så? Lever vi i en diktatur? Ska inte vuxna människor kunna få besluta vad de mår bäst utav? Vore det inte bättre att ålägga vite för försäljning av all läsk och övriga söta drycker i stället?
Vad säger nyligt gjorda vetenskapliga studier om att äta LCHF i stället för “låg fetthalt”, “reducerad fetthalt” eller “fettfri”? Vad säger socialstyrelsen och Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering år 2017 om sådan diet? Och om EU inte kommit lika långt i sina direktiv, måste då Sverige svälja deras direktiv, eller går det upplysa EU om att man faktiskt kan tänka på annat sätt.
Jag skulle också kunna kommentera, hur barn i förskolor och skolor, serveras lättprodukter, som jag med min nya kunskap, inte alls tycker är en hjälp mot fetma, utan snarare en fara. Men jag får nöja mig med de här raderna och hoppas att ni läser dem och funderar ett varv till.

3 Responses to Mitt mail till Livsmedelsverket maj 2017

 1. Svar från Livsmedelsverket och min avslutande kommentar;

  ”Livsmedelsverket har inte förbjudit Max att sälja de aktuella hamburgarna, utan endast att i märkningen/marknadsföringen av de hamburgarna göra vissa otillåtna s.k. närings- och hälsopåståenden.

  För att konsumenterna inte ska bli lurade finns det regler för vad mat får kallas och för vad som får stå i märkningen.

  Näringspåståenden är information om att ett livsmedel har ett särskilt näringsinnehåll som är bra för hälsan. Det finns en lista med ett antal så kallade näringspåståenden som är godkända att ha på mat inom EU. Det går till exempel bra att skriva att maten har lågt sockerinnehåll eller att den innehåller mycket c-vitamin. ”GI” och ”low carb” är däremot inte godkända som näringspåståenden. https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/livsmedelsinformation-markning-och-

  Det är alltså inte just för att det handlar om lchf som påståendena inte är tillåtna, utan det är gemensamma EU-regler.

  Livsmedelsverkets råd grundas på den samlade forskningen kring mat och hälsa. Den visar tydligt att den som vill minska risken för att bli sjuk ska äta mer grönsaker, frukt, bär, fisk, fullkorn och byta smör mot oljor. Och äta mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött och chark. Mängden fett i kosten verkar inte ha så stor betydelse, men typen av fett spelar stor roll. Evidensen är stark för att ett byte av en del av det mättade fettet i maten mot omättat fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

  Att du och många andra mår bättre av att äta enligt LCHF kan antingen bero på att ni inte åt enligt kostråden tidigare, men med hjälp av LCHF nu undviker sötsaker och snacks och äter mer grönsaker än tidigare, vilket är jättebra. Det kan också bero på att vi alla är olika och att det för vissa fungerar bättre med vissa koster än andra.

  Det är bra att ni har hittat en kost som funkar för er, men Livsmedelsverket kan såklart inte utforma råd för hela befolkningen utifrån enskilda personers erfarenheter. För vissa individer verkar LCHF ha fler fördelar än nackdelar, åtminstone på kort sikt. Vad konsekvenserna blir på lång sikt vet vi inte ännu, men för er och andra som tack vare LCHF fått så många hälsofördelar förstår jag att ni vill fortsätta att undvika kolhydrater. Det skulle jag också göra om jag var er. Men skulle en stor del av befolkningen gå över till att äta enligt LCHF skulle det innebära en avsevärt större miljöpåverkan än den maten har idag och sannolikt även innebära ökad risk för flera kroniska sjukdomar.”

  ”Tack för svar. Jag kopierar svaret och lägger det på min blogg där jag också la min insändare.

  Jag visste att för fett finns bara märkningen låg, reducerad eller ingen. Hur ska varor märkas som inte reducerar fetthalten, enligt den tanken, att det är just fettet som kroppen behöver? Är märkningen EUregler som svenska myndigheter i lag måste följa, eller är det direktiv, som går att påverka eftersom vi lär oss mera och det kommer nya vetenskapliga rön? Tittas det på vilka som står bakom olika vetenskapliga artiklar, när den samlade forskningen summeras?

  Jag tänker inte ge mig in i någon längre diskussion men jag tänkte att det kanske kan vara som till svr att om en tittare hör av sig så räknar man det som en viss mängd tittare och att det därför kan påverka. Att en hamburgerkedja drabbas av vite för en hamburgares skull som många vill ha och mår bra av, känns som om överförmynderi. Sedan, om LCHFätande och miljöpåverkan, ser jag också som ett problem. Det ska bli intressant att följa om det verkligen stämmer att LCHFätande kan innebära större risk för kroniska sjukdomar. Mycket av det jag läst på senare tid, visar på motsatsen.”

 2. Det är okey.

  Jag har även lagt dit Livsmedelsverkets svar och min avslutande kommentar.

  Mvh

 3. Juni 2017 berättar LCHFtidningen att Max har kvar sin ovan nämnda hamburgare men bytt till namnet Sallad wrap-burgare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.