Apropå torra fötter

Det är tidig lördagmorgon. Jag har tänt i vedspisen. Det knastrar trevligt. Jag är varm av en kopp te. Ute ligger dimman. Jag sitter i morgonrock och jag känner att jag är torr om hälarna och att det skulle vara skönt att smörja dom. (En svit av att jag älskar att känna marken under fötterna och gå barfota.) Jag öppnar datorn och läser http://www.bibeln.se/las/2k/luk#q=Luk+7%3A36-50

Den där fariséen Simon, vem var han? Om han var farisée måste han ha kommit ganska högt på samhällsstegen. Han såg nog på sig själv som en ledare för folk som inte förstod eller kunde så mycket. Som präktig.

Jag kan undra varför han bjöd hem Jesus. I hans parti hade de ju redan börjat titta snett på Jesus. Jesus var för kontroversiell. Det var tidigt som fariséerna började prata om hur de skulle kunna formulera en anklagelse mot Jesus och ”få honom av stolen”. Bjöd fariséen Simon hem Jesus för att testa honom? Eller ville han ärligt lära känna honom och inte bara gå på snacket i kåren? Var det någon yttre hövlighetsgest som han måste uppfylla? Dom kanske var släkt på långt håll och så kom Jesus till hans stad och då måste Simon bjuda hem Jesus? Eller råkade Jesus ”komma med på köpet” i en grupp människor som han bjöd hem?

Inte verkade det som om fariséen Simon kände glädje och kärlek när han bjöd hem Jesus. Han som var farisé borde väl vara extra noga med seder och bruk och inte hoppa över både välkomstkyss och möjligheten för gästen att tvätta av sig vägdammet före måltiden.

Och den där kvinnan… Vad betyder det att hon titulerades Synderska? Vad gjorde hon för hemskt då? Om det nu var så hemskt att hon fick en sådan titel, hur kunde hon då få röra sig fritt i samhället? Och hur i all världen kunde hon komma in i den fine fariséen Simons hus utan att någon med våld motade bort henne?

(Det behöver inte vara så, men jag kan inte låta bli att undra, om det faktiskt var så att fariséen Simon utnyttjade hennes tjänster, och att alla visste om det men teg……..  Det kan ju också vara så att det hade hänt något, en gång i hennes ungdom, ett epitet som hon sedan fick dras med hela livet. Vi vet inte. Det enda vi vet är att hon, tituleras syndare och får bära en skuld.)

Och Jesus….. Hans handlingssätt och bemötande är både fascinerande och modigt. Han skär rakt igenom flera föreställningar rakt av. Ett samhälle som bara räknar med Män, har förpassat henne till golvet, speciellt som hon tydligen är den sämre sortens kvinna. I ett enda nu, reser Jesus henne upp och ställer henne som ett föredöme både för alla som är i huset och alla som sedan får höra historien, medan den värden Simon handlöst placeras i skolbänken.

OJ!

”En av fariseerna bjöd hem honom på en måltid, och han gick dit och tog plats vid bordet. Nu fanns det en kvinna i staden som var en synderska. När hon fick veta att han låg till bords i fariséns hus kom hon dit med en flaska balsam och ställde sig bakom honom vid hans fötter och grät. Hon vätte hans fötter med sina tårar och torkade dem med sitt hår, och hon kysste hans fötter och smorde dem med sin balsam. Farisén som hade bjudit honom såg det och sade för sig själv: ”Om den mannen vore profet skulle han veta vad det är för sorts kvinna som rör vid honom, en synderska.” Då sade Jesus till honom: ”Simon, jag har något att säga dig.” – ”Säg det, mästare”, sade han. ”Två män stod i skuld hos en penningutlånare. Den ene var skyldig femhundra denarer, den andre femtio. När de inte kunde betala efterskänkte han skulden för dem båda. Vilken av dem kommer att älska honom mest?” Simon svarade: ”Den som fick mest efterskänkt, skulle jag tro.” – ”Du har rätt”, sade Jesus, och vänd mot kvinnan sade han till Simon: ”Du ser den här kvinnan. Jag kom in i ditt hus, och du gav mig inte vatten till mina fötter, men hon har vätt mina fötter med sina tårar och torkat dem med sitt hår. Du gav mig ingen välkomstkyss, men hon har kysst mina fötter hela tiden sedan jag kom hit. Du smorde inte mitt huvud med olja, men hon har smort mina fötter med balsam. Därför säger jag dig: hon har fått förlåtelse för sina många synder, ty hon har visat stor kärlek. Den som får litet förlåtet visar liten kärlek.” Och han sade till henne: ”Dina synder är förlåtna.” De andra vid bordet sade då för sig själva: ”Vem är han som till och med förlåter synder?” Men Jesus sade till kvinnan: ”Din tro har hjälpt dig. Gå i frid.””

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.