Monthly Archives: september 2018

Den befriande handlingen – att kunna göra något åt saken

Det svåraste, är att stå maktlös. Då är det bättre ”att kavla upp armarna och sätta händerna i sorgen”.

Jag har skrivit om svåra och tunga saker som i inläggen Saras dagbok och Vart tog miljöhälsan vägen, men det positiva är, att vi faktiskt kan göra något. Inte bara KAN göra något, det är viktigt att vi gör något och det är befriande att få gå till handling. Tillsammans blir vi kraft.

Sist jag köpte ett datorbatteri, gjorde jag det ”via nätet” – m.a.o. ingen personlig kontakt, men på köpet fanns det möjlighet att besvara en enkät om hur jag uppfattade servicen. Där kunde jag skriva om min önskan att få garantier på att den elektronik jag köper inte innehåller konfliktmineraler. Det låter lite med några svaga ord, men om många av oss kommenterar det, så heter det konsumentkraft.

Man kan tänka på hur man handlar; Fairtrade, Fairphone osv.

I ETCs bok Hoppet finns många ”Vad kan du göra?”-tankar; Cykla, Plastbanta, Köp Solel, Klimatkompensera, Starta en lokal studiecirkel, påverka politiker, Vänta inte på grannen, Odla. Köp biokol och gräv ner det.

”Hjälp dig nu att hjälpa. Använd din makt! Och låt inte ordet vara bortkastat.” (Citat Johan Ehrenberg i boken Hoppet.)

 

 

 

 

 

 

Saras dagbok

Vi såg filmen Saras dagbok i går kväll. En välgjord film, med fantastiska skådespelarinsatser. En film väl värd att se. Vi tog hem den på Netflix.

Eller….. Min man såg filmen Saras dagbok i går kväll. Jag såg en hel del. Men inte allt. Jag gick och borstade tänderna ibland. Eller tittade bort.

Filmen utspelar sig flera hundra mil från där vi nu lever och bor, men den utspelar sig på platser som vi inte är obekanta med. En del av det som sas i filmen, men som inte textades, kunde vi ändå förstå. För vi har varit där.

Det jag inte orkade se, det tvingas en del människor att försöka leva sitt liv mitt i. Och det värsta är, att jag inte kan svära mig fri från att vara en del av ”boven i dramat”. Det är komplext, men tillgången till modern teknik, har en mörk baksida.

Hur mycket tittar vi bort?

Vart tog miljö-hälsan vägen????

Vi har haft en extremvinter…. Och vi har haft en extremsommar….

Alla som inte håller för öronen och blundar samtidigt, ser att klimatändring är på gång och tänker att det är vår överdrivna konsumtion och miljöförstöring som drastiskt driver på det hela.

Men var tar denna viktiga fråga vägen i valdebatten?

Om våra miljö-förutsättningar krakelerar, hur ska vi då kunna tänka att vi ska leva i välfärd och trygghet?

I somras blev jag begeistrad, när vi gjorde ett besök i ETCs solpark i Katrineholm. Vilken dröm att ha ett växthus med solelsplattor, en lyktstolpe som drivs av solceller, och solceller på alla möjliga tak.

Jag önskar att ALLA, politiker, tjänstemän, vanligt folk, kan få ETCs lilla skrift Hoppet. Läsa den. Reflektera kring den.

Den är lättläst och innehåller bra och konkreta förslag vad vi kan göra för miljön.