Monthly Archives: augusti 2013

Undanhållen lön?

”Ni som är rika: gråt och klaga över de olyckor som skall komma över er. Er rikedom förmultnar, era kläder äts upp av mal, ert guld och silver rostar, och rosten skall vittna mot er och förtära er kropp som eld. Ni har samlat skatter i dessa sista dagar. Lönen till arbetarna som bärgade skörden på era ägor har ni undanhållit. Den skriar till himlen, och skördefolkets rop har nått Herren Sebaots öron. Ni har levt i lyx och överflöd här på jorden. Ni har gött er på slaktdagen. Ni har dömt, ni har dödat den rättfärdige, och han gör inte motstånd mot er.”

Citatet ovan är hämtat ur Bibeln (Jakobs brev kapitel fem)…..och det berör mig!

Är jag en av dessa rika? Nej, jag är väl inte rik! Jo, för många i världen är jag ofantligt rik! Jag har en fast inkomst. Jag har tillgång på rent vatten, el och läkarvård. Jag har mer problem med övervikt än med svält. Jag har en garderob med kläder för olika humör och tillfällen. Jag bor i ett hus med väggar, tak, fönster och dörrar som går att låsa. Jag har tillgång till vitvaror, hushållsmaskiner och en underbart skön och varm säng att sova i.  Jag kan även, ibland, unna mig det lilla extra.

Har jag då undanhållit lönen till arbetarna som bärgat min skörd?

Frukten och maten jag äter, kläderna jag bär, datorn jag skriver på, telefonen jag pratar i…..har producenterna – i alla led – fått sin berättigade lön? Har den som först plockade, sydde eller framställde, allmänmänskligt tillfredsställande villkor i sitt arbete? Finns det förtryck eller någon hotbild som får dem att göra det arbete som de gör?

Vi tillhör ett system……och jag är på den bekväma sidan. Jag tittar till min egen börs och blir glad när jag får tag på något billigt. Sedan blir jag nöjd med mig själv när jag stoppar en slant i insamlingsbössa och beundrar de som satsar sin tid för att hjälpa de fattiga. Egentligen tror jag, att bättre än att lägga pengar i humanitär hjälp, (missförstå mig rätt; det ena utesluter inte det andra) är att arbeta för rättvisare fördelning.DSCN5434

Var börjar då jag som vet och kan så lite och inte når så långt?

Det är bara tillsammans vi kan, och med det förstånd och den insikt jag har, så tror jag på rättvise- krav och miljömärkning på varor. Jag tror på att sådan märkning hjälper arbetaren att få drägliga arbetsvillkor. Jag tror att det är en maktfaktor om vi konsumenter aktivt  söker sådana varor och är beredda att betala lite mer för att få dem. Jag tror att det skulle påverka en hel del om vi kom överens om att fråga efter rättvise- krav- och miljömärkning, även på varor och tjänster som i dag, inte har någon form av sådan märkning.

Tänk att vår lilla lanthandel, föredömligt genom matkedjan Menigo, bara säljer rättvise- och/eller kravmärkta bananer. Det är väl värt en stor eloge!

 

 

 

 

Mitt viktigaste inlägg

19890824 Eriks födelsedag (11) BFör 24 år sedan födde jag vårt första barn. Han föddes i Kongo (Zaire) där min man då arbetade. När han föddes togs han väl omhand. Vår dåvarande granne, Doktor Mukwege, tog emot honom. En afrikansk barnmorska skötte honom.

På den tiden hade jag inte en tanke på att jag skulle äga en dator och en mobiltelefon. Däremot visste jag att folket var mycket fattigt trots att deras land innehöll otroliga mängder mineraler och rikedomar. Med folket, grämde vi oss en del över den diktator som levde rikt på sitt fattiga folk. Det är inte lätt att hålla ihop ett land med många stammar och språkgrupper. Att det sedan har funnits internationella och ekonomiska intressen att struktur och ordning inte ska fungera, har absolut inte gjort saken bättre.

Dr. Mukwege har fått massor av fina priser för sina insatser för de våldtagna kvinnorna. (Jag har även hört honom fråga efter insatser som kan hjälpa de traumatiserade männen som inte fått chans att erövra goda värderingar och respekt för liv.) Så här säger Mukwege i läkartidningen 6 augusti 2013 ”Att få pris för det jag gör, att kvinnor blir förstörda fysiskt och psykiskt och att jag behandlar dem, det vill jag inte. Att få ett pris varje år utan att det blir någon skillnad, det vill jag inte. Det är okej att få pris om de också säger att de är beredda att kämpa vid min sida för att få stopp på kriget.”

Mukwege säger också ”Världen har kapacitet att stoppa kriget. För man strider inte mellan stammar, inte om etnicitet, inte om religion. Kriget handlar om pengar. Man krigar för att kontrollera gruvor, för att kontrollera Kongos naturresurser. Världen får dessa naturresurser; mineraler till mobiltelefoner. Världen kan fortsätta få dem, på ett korrekt sätt, utan att finansiera vapen som förstör kvinnor. Kvinnorna som dör har inte ens en mobiltelefon. De vet inte ens varför de dör. ”

Se artikeln i sin helhet; http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2013/08/Tva-miljoner-valdtagna-i-krigets-Kongo/

Jag tycker det är svårt att veta hur man ska handla och leva. Vi lever i en värld där datorer, mobiltelfoner, Iphone och allt vad det heter är en del av livsstilen (av överlevnaden skulle jag nästan kunna säga) Till det får vi också lägga var våra pengar som vi ”lånar ut” till banker, fonder, aktieplaceringar, pensionssparande hamnar. Jag skulle önska varudeklaration på sådant här. Sista telefonförsäljaren som ringde och ville sälja pensionssparande hade inte en aning när jag började fråga om etiskt förhållningssätt och ekologiskt tänk. Kanske att ändå Fair Phone är ett bra försök; http://www.idg.se/2.1085/1.507461/fairphone-ger-en-glimt-av-en-rattvis-telefon

Hur skulle det påverka om vi alla som är konsumenter, hjälps åt att komma på ideer, och markant förökar vårt sökande och frågande efter ekologiskt, miljömärkt och rättvisemärkt?

På denna blogg kan du också läsa om situationen i Kongo; http://arnoldikongo.blogspot.se/2013/07/hur-ar-det-i-kongo.html?spref=fb