Category Archives: Mitt skapande

Kreativitet är roligt, inspirerande, avkopplande, hälsobringande, utvecklande. Jag tycker om att skriva, måla, fota och umgås med växter och natur, handarbeta. Med tiden kan vi och vår kreativitet förändras och före 2014 tillhörde även bakning den här kategorin, på min blogg. Om jag inte är för fokuserad i något annat som jag har för händer, så är bloggen också ett utlopp för min lust att vara kreativ.

Storsjöutsikt

Jag har övergått från att måla gul husvägg, till att försöka måla utsikten från mitt tonårsfönster. På beställning.

Utsikten är storslagen. Så stor, att den är svår att fånga in.

Minns en besökande vän, som upplevde det stora tomma öppna, som skrämmande. Jag tyckte det var tjusande. När jag senare hade flyttat, kommenterade folk mitt nya boende ”Åh, bor du där det är så fantastisk utsikt!?” Jag tittade ut och kände mig begränsad. Vad är att se ”bort till Hamre”, när man haft milsvida utsikter för sina ögon? (I dag kan jag förstå det bättre!)

Men att återskapa Storsjöutsikten med pensel och färg, var inte lätt. Först är det åker. Ganska stor åker. Sedan är det lång strand. Så är det några km vatten. Utöarna. Milen, och lite mer, vatten igen. Horisonten. Och himmel.

Motivet är på bredden. Inte på höjden. Hur återskapar man det på en tavla som ska hänga på en fyrkantig vägg?

Jag har försökt att med skonsam hand förändra proportionerna lite. Men då har det inte kännts autentiskt. Efter fyra tavlor har jag gett mig. Undrar vilken, som i en omröstning, skulle rankas som bäst?

(Den ”lilla”, nr 3, är den mest verklighetstrogna.)

 

 

En del plockar blåbär, andra….

Jag har lämnat den högt prioriterade syssel-sättningen; vår renovering, för att plocka rönnbär och frysa in tillsammans med några äpplen.

”Surt, sa räven, om rönnbären.” Det talessättet går visst ut på att förringa något som man ändå inte kan få. Det är svårt för räven att nå rönnbären. Jag fick också kämpa en del. Men jag fick ändå ihop några liter.

När jag växte upp provade min mamma att göra rönnbärsgele vid ett tillfälle. Men hela satsen gavs sedan bort till en annan familj. Jag tror de åt upp alla gelen.

Jag har en sysselsättning som snarast kan liknas med en hobby. Det är att mata vinterfåglar. Det är roligt att titta på dem och närmast en sport att få en variation av gäster och att kunna benämna dem.

Och nu har jag alltså läst, att man kan frysa in rönnbär och äpplen och sedan hänga ut dem till vintern. Den röda färgen ska locka fåglarna. Köpta äpplen vill fåglarna inte så gärna ha. De är troligtvis för besprutade. Så var det när vi hade kanariefåglar.

Fast jag hade ett litet problem, om när rönnbär egentligen är riktigt mogna. Tänker att jag kanske kan plocka en sats till om några veckor och se vad som behagar gästerna mest.

 

Kloka gamla talessätt

Jag är uppväxt med att vi, på våra breddgrader skulle vänta till ”efter kallnätterna i början på juni” innan det skulle vara dags att plantera i trädgårdsland. I år struntade jag i den klokheten, men jag fick genast mitt straff med en påföljande frostnatt. Zucchinin verkar inte må så bra. (men jordgubbsplanten verkar ha stått pall.)

Det är lördag och snickarna är lediga, men vi har fäst upp ytterligare skyddsräcken, beundrat utsikt och fortsatt målat brädor till panelen. Till kvällen invigde vi en Murakka.

Vinterinspiration från Enköpingsån

Vi tog en vinterpromenad efter ån i parkernas stad. Det var väl en sådan här dag som ofta kallas för Grå. Jag fascineras av hur mycket färg det finns och måste finnas även då.  Har man inte färdig grå färg, då använder man alla grundfärger; blå + gul + röd och så massor av vitt, för att skapa grå färg.

Man kan nog välja hur man vill tänka.

Tänker man att den grå färgen, slukar och gömmer alla andra färger, då blir det ganska trist. Men man kan också göra ett valet att skärpa sitt seende, se, överraskas och glädjas över alla dessa färger som faktiskt finns där, även i den gråa dagen.

Det är inte en exakt kopia, men jag har kombinerat ihop flera bilder från promenaden vid Enköpingsån, den där dagen.

Motiv; Inspiration från Enköpingsån

Acrylmålning på uppspänd canvasduk; 46×55 cm  1600 kr (varav 800 kr går till huminatär hjälp)

Finns till salu på www.inesbylund.se

Vykort till salu

Nu har jag fått hem vykorten från mina tavlor.

Så nu är de till salu på min hemsida www.inesbylund.se

Ålleberg i vinterljus

Trots, eller egentligen, tack vare, min gipsade arm, har jag kunnat gjort mig en fin ”efter jul-nyårs-resa”. Min vänstra fot, har drabbats av något – jag vet inte vad – som ställer till med lite besvär, men det mesta fungerar otroligt bra.

Ser att grannen i bostadshuset mitt emot, där jag sover, har problem med sin persienne. Troligtvis har en tråd gått av och allt har hamnat hiskiligt på sned. En defekt som inte går att dölja. Men som en kompis sa, en gång i tiden; ”Varför titta på persiennen som är hänger snett? Titta i alla andra fönster, där allt är så fint i sin ordning.

Jag har det så bra. Höger sida är i sin ordning, och jag hade möjlighet, att med färg och pensel försöka fånga en utflykt på Ålleberg, i vinterljus.

 

Måla i olika

Naturligtvis är min förhoppning, att mitt armbrott läker bra, och att jag snart kan kasta mig in i det ”produktiva livets karusell” och börja jobba igen.  Men så här, tillfälligt, är det något fascinerande att få vara en del av det liv, som pågår utanför karusellen ; jobba-sköta hemma-sova-jobba osv. Bl a fick jag förmånen häromdagen, att få vara med, en grupp kvinnor som träffades för att måla akvarell.

Akvarell! Jag är totalt helt novis! 😀

Jag tror att det kräver en större kunskapsbank och konstnärsblick, än att måla med akryl, som jag brukar göra. Ändå är akvarell (vattenfärger) ofta det barn, först får börja måla med, förutom pennor och kritor. Akrylen är lättare att lägga till, måla över, göra om.

Men, lite kul, är det att jämföra, hur jag får till det, när jag utgår från samma motiv, men med olika material, för nu har jag också, hemma i min stilla ensamhet, försökt mig på att måla valt motiv i akryl.


Målningar hösten 2016

Mina målningar under hösten 2016

Butik finns;   https://www.inesbylund.se

201610-dags-nu 201610-fran-trappnasviken-13x18-cm-150kr 201610-vinteromslag-55x46-cm-1200-kr 201611-fran-trappnasudden-till-samuel 201611-klattertrad-i-arv-40x50cm-1200kr 201605-till-henrik

Kvar

Jag har varit med i mitt livs första konstutställning. Det har varit fantastiskt, helt otroligt. Nio av mina tolv tavlor som var till salu, är sålda. Kvar finns bara tre;

201512b

NYSNÖ  40×40 cm

Teknik; Akrylmålning på uppspänd canvasduk

Pris: 1000 kr (+ ev frakt)

 

VINTERTY201603 (1)STNAD  30×30 cm

Teknik; Akrylmålning på uppspänd canvasduk

Pris: 600 kr (+ ev frakt)

(Prissänkt)

 

DSCN1664FÅGELGÄSTER  50×60 cm

Teknik; Akrylmålning på uppspänd canvasduk

Pris: 800 kr (+ ev frakt)

(Prissänkt)

 

 

 

 

Vinterkyrka

201604Tog fotot på Stigsjö kyrka februari 2013. Nu har jag haft det stora nöjet att försöka mig på att måla motivet. Tog mig också en extra cykeltur i våren för att kolla i växligheten runt kyrkan en gång extra.