Category Archives: Mitt skapande

Kreativitet är roligt, inspirerande, avkopplande, hälsobringande, utvecklande. Jag tycker om att skriva, måla, fota och umgås med växter och natur, handarbeta. Med tiden kan vi och vår kreativitet förändras och före 2014 tillhörde även bakning den här kategorin, på min blogg. Om jag inte är för fokuserad i något annat som jag har för händer, så är bloggen också ett utlopp för min lust att vara kreativ.

Hjärtedagen

Så här till Alla-hjärtans-dag 2020, blev jag påmind om en teckning som jag målade och hade uppsatt i mitt barndomsrum.

Text hämtat från Bibelns ordspråksbok. Kapitel 4. Vers 3.

Storsjön Runt

Det finns engagerade människor och människor som är engagerade plus plus. Kanske är det ett fritt val. Kanske är det något som har drabbat vederbörande utan att egentligen lämna något val.

När jag var ung, sprang Urban Widholm, först i Sverige och sedan runt om i världen, för att engagera för människovärde och solidaritet.

Det har gått ett antal år sedan dess, men nu har engagemanget drabbat igen. Denna gång för flyktingar, framför allt ensamkommande barn, som Urban upplever behöver ett bättre stöd och mottagande än vad vi som samhälle ger i dag. Därför springer Urban igen. Denna gång, varv på varv runt Storsjön i Jämtland.

Under april-maj-juni 2018 låter jag inkomsten från en del av mina tavlor samt 50 kr/sålt häfte gå till Urbans insamling. Beställ via min hemsida www.inesbylund.se eller via meddelande här på min blogg.

Solglimtar

”Vad ska du bli när du blir stor?” Den frågan tvingas många barn att fundera kring. Någonstans närde jag en dröm om att bli författare. Som ung var jag faktiskt med i en tävling om att skriva en berättelsebok för barn och blev kvar efter den första utrenseningen. Fast till den vinnande utgivningen gick jag inte.

Men nu står jag med en egen publikation i handen och tänker ”Wow, nu är jag författare!”.

Jag har fått hjälp att sätta ihop och trycka 38 sidor i färg med mina texter, foton och målningar. Planeringen är att sälja den tillsammans med mina tavlor på kommande lokala utställning som jag har förmånen att få göra tilllsammans med några vänner.

95 kr/st tänker jag begära för mitt häfte Solglimtar.

Det känns spännande och roligt med konstutställning och jag har sagt att 50 % av mina intäkter lördagen 24/3 2018 ska gå till #metoocongo som handlar om att ”situationen i Demokratiska republiken Kongo förvärras kraftigt och allt fler kvinnor och barn drabbas av det eskalerande våldet. PMU stöttar arbetet för människors akuta överlevnad och för jämställdhet och fred i landet. Du behövs i kampen för Kongos kvinnor.”

Jag ser med spänning fram mot lördag! (Och hoppas innerligt att få hålla mig frisk trots alla starka förkylningar som omger oss.)

 

Solglimten

I april förra året samlades många fåglar på åkrarna bakom den ås, vars söderslänt vi bor på. Det blev något av ett bynöje att gå dit och titta. Barnen i förskolan fick promenera dit och se över 100 st stora fåglar. Svanar. Gäss. Tranor. …..Och så skrikande tofsvipor.

Det var inte helt lätt att fotografera fåglarna med en vanlig liten kamera, men jag har tänkt på svanarna och att jag skulle vilja måla av dessa ståtliga fåglar.

I höstas satte jag i gång. Jag tänkte mig svanar i den gråmulna omgivningen, med snösmältning, iskanter och gräs och buskar som är på väg att gå över i grönska,

Jag gjorde en snabb första skiss.

Och sedan blev jag stående rådvill. Plötsligt blev det häftigt för mig, med bara aningen av gruppen svanar, utan sammanhang, i nyanser av vitt-grått-blått.

Men efter några veckor kom där dit en solstråle.

Svanen som liksom upptäcker värmen från den lilla solstrålen och sträcker sig mot den med hela sin varelse, väckte min fascination. Det finns de som är snabbare än andra, att upptäcka och ta emot värme och ljusglimtar. Jag funderade att kalla tavlan för Livsnjutaren eller Solstrålen.

Men sedan kom också Livsnjutarens motsats dit; Svanen som står med ryggen emot och inte alls noterar ljuset som bryter fram. Den svanen verkar helt fokuserad på något annat. Något väldigt jordnära. Vad, får förbli en gåta. En målning, kan till skillnad mot fotografi, få vara utryckt ur sitt sammanhang, tidlös och sagolik. Grässtrån, buskar, iskanter, smältvatten, blev definitivt överflödigt.

Till slut har min tavla fått namnet Solglimten och med vänner har planeringen av ytterligare en konstutställning börjat ta form.

 

Storsjöutsikt

Jag har övergått från att måla gul husvägg, till att försöka måla utsikten från mitt tonårsfönster. På beställning.

Utsikten är storslagen. Så stor, att den är svår att fånga in.

Minns en besökande vän, som upplevde det stora tomma öppna, som skrämmande. Jag tyckte det var tjusande. När jag senare hade flyttat, kommenterade folk mitt nya boende ”Åh, bor du där det är så fantastisk utsikt!?” Jag tittade ut och kände mig begränsad. Vad är att se ”bort till Hamre”, när man haft milsvida utsikter för sina ögon? (I dag kan jag förstå det bättre!)

Men att återskapa Storsjöutsikten med pensel och färg, var inte lätt. Först är det åker. Ganska stor åker. Sedan är det lång strand. Så är det några km vatten. Utöarna. Milen, och lite mer, vatten igen. Horisonten. Och himmel.

Motivet är på bredden. Inte på höjden. Hur återskapar man det på en tavla som ska hänga på en fyrkantig vägg?

Jag har försökt att med skonsam hand förändra proportionerna lite. Men då har det inte kännts autentiskt. Efter fyra tavlor har jag gett mig. Undrar vilken, som i en omröstning, skulle rankas som bäst?

(Den ”lilla”, nr 3, är den mest verklighetstrogna.)

 

 

En del plockar blåbär, andra….

Jag har lämnat den högt prioriterade syssel-sättningen; vår renovering, för att plocka rönnbär och frysa in tillsammans med några äpplen.

”Surt, sa räven, om rönnbären.” Det talessättet går visst ut på att förringa något som man ändå inte kan få. Det är svårt för räven att nå rönnbären. Jag fick också kämpa en del. Men jag fick ändå ihop några liter.

När jag växte upp provade min mamma att göra rönnbärsgele vid ett tillfälle. Men hela satsen gavs sedan bort till en annan familj. Jag tror de åt upp alla gelen.

Jag har en sysselsättning som snarast kan liknas med en hobby. Det är att mata vinterfåglar. Det är roligt att titta på dem och närmast en sport att få en variation av gäster och att kunna benämna dem.

Och nu har jag alltså läst, att man kan frysa in rönnbär och äpplen och sedan hänga ut dem till vintern. Den röda färgen ska locka fåglarna. Köpta äpplen vill fåglarna inte så gärna ha. De är troligtvis för besprutade. Så var det när vi hade kanariefåglar.

Fast jag hade ett litet problem, om när rönnbär egentligen är riktigt mogna. Tänker att jag kanske kan plocka en sats till om några veckor och se vad som behagar gästerna mest.

 

Kloka gamla talessätt

Jag är uppväxt med att vi, på våra breddgrader skulle vänta till ”efter kallnätterna i början på juni” innan det skulle vara dags att plantera i trädgårdsland. I år struntade jag i den klokheten, men jag fick genast mitt straff med en påföljande frostnatt. Zucchinin verkar inte må så bra. (men jordgubbsplanten verkar ha stått pall.)

Det är lördag och snickarna är lediga, men vi har fäst upp ytterligare skyddsräcken, beundrat utsikt och fortsatt målat brädor till panelen. Till kvällen invigde vi en Murakka.

Vinterinspiration från Enköpingsån

Vi tog en vinterpromenad efter ån i parkernas stad. Det var väl en sådan här dag som ofta kallas för Grå. Jag fascineras av hur mycket färg det finns och måste finnas även då.  Har man inte färdig grå färg, då använder man alla grundfärger; blå + gul + röd och så massor av vitt, för att skapa grå färg.

Man kan nog välja hur man vill tänka.

Tänker man att den grå färgen, slukar och gömmer alla andra färger, då blir det ganska trist. Men man kan också göra ett valet att skärpa sitt seende, se, överraskas och glädjas över alla dessa färger som faktiskt finns där, även i den gråa dagen.

Det är inte en exakt kopia, men jag har kombinerat ihop flera bilder från promenaden vid Enköpingsån, den där dagen.

Motiv; Inspiration från Enköpingsån

Acrylmålning på uppspänd canvasduk; 46×55 cm  1600 kr (varav 800 kr går till huminatär hjälp)

Finns till salu på www.inesbylund.se

Vykort till salu

Nu har jag fått hem vykorten från mina tavlor.

Så nu är de till salu på min hemsida www.inesbylund.se

Ålleberg i vinterljus

Trots, eller egentligen, tack vare, min gipsade arm, har jag kunnat gjort mig en fin ”efter jul-nyårs-resa”. Min vänstra fot, har drabbats av något – jag vet inte vad – som ställer till med lite besvär, men det mesta fungerar otroligt bra.

Ser att grannen i bostadshuset mitt emot, där jag sover, har problem med sin persienne. Troligtvis har en tråd gått av och allt har hamnat hiskiligt på sned. En defekt som inte går att dölja. Men som en kompis sa, en gång i tiden; ”Varför titta på persiennen som är hänger snett? Titta i alla andra fönster, där allt är så fint i sin ordning.

Jag har det så bra. Höger sida är i sin ordning, och jag hade möjlighet, att med färg och pensel försöka fånga en utflykt på Ålleberg, i vinterljus.