Category Archives: Vårt hem

Jag tycker mycket om mitt hem. Det hem som jag delar med min man, min livskamrat, är en plats för vila och återhämtning, men det är också ett projekt, vårt gemensamma företag och periodvis, vårt intensiva bygge.

Bara på andra sidan åsen

Vägen slingrar sig fram längs med vattendragen. Byarna följer samma dalgång. Våren genljuder av ljud och liv bara på andra sidan åsen.

Över 50 svanar, 4 tranor och cirka 130 gäss var samlade på långfredagskvällen.

Att ta med kameran, gå de få 100 metrarna, se och lyssna till fågel och djurliv, är för mig en avkoppling, en spännande och njutbar stund.

Mellan åsen och vattendraget har jag mitt vardagsliv; vårt hem och gård, grannar, busshållplatsen, livsmedelsbutiken med kaffe och grill, postutlämning, apoteksvaror, biblioteksböcker, och min arbetsplats; förskola (och skola). Vi ser och hör hur de stora fåglarna passerar strax över våra huvuden på sin väg mellan åkrar och sjö.

Från förskolans gård kan vi också se ner mot vattnet där fåglarna samlas medan isen drar sig tillbaka allt mer.

Under Corona-tider är vi ett land i oro och förtvivlan. Men även om jag inte kunde resa och träffa familj och vänner under påsken, så har jag det absolut inte sämst här i världen.

Mina tankar går till de som försöker överleva i ett trångt flyktingläger, de som inte har vatten att tvätta sina händer i, de som trots att smittan löper amok på gatorna, ändå i förtvivlan måste ut för att söka mat till sina barn.

Sommaren 2018…

Sommaren 2018 går mot sitt slutskede. Det har varit en tuff sommar. Och det har varit en fantastisk sommar.

Personligen har vi lagt många timmar i vårt bygge. En del tittar utanpå, och tror att huset blev klart och fint redan i fjol. Men det är bara det yttersta skalet som syns. Det är så många-många-många olika detaljer innan det är klart. Och nästan varje detalj, gör vi själva på den fritid vi skrapar ihop. Det är så skönt att vi nu har kommit så långt att det nu är isolerat.

Denna sommar har vi också fått två nya familjemedlemmar; en sonahustru och första barnbarnet. Vi har blivit farfar och farmor, och bygger ut vårt hus! 🙂 Vi är så rika.

Men det är också oro i luften. Den extremt snörika vintern och den extremt varma sommaren, vittnar om klimatförändringar som det inte går ta lätt på. Jag oroar mig också för hårdnat klimat när det gäller människovärde.

Jag tänker på det, och på hur jag ska rösta i valet, där jag fridfullt odlar min zucchini. Trots torkan och min sparsamma vattning, så har jag fått riktigt fin skörd. Jag minns hur jag läste, i stora boken om Kongo, hur någon uttryckte att de ”på den tiden…”- en godare tid – ”…kunde vi odla zucchini”.

Vi bor i Sverige! Men vad lovar oss att vi ska få ha det så bra? Jag tänker att det viktigaste frågorna i dag, det är vår natur och miljövård, samt att värna de  demokratiska principerna där varje människa – oavsett – har samma rätt att göra sin röst hörd, och ingen får skrämma, hota eller våldföra sig på någon annan eller någon annans egendom. Men som det fysiska husbygget kräver också demokratin, ett målmedvetet arbete, detalj för detalj.

 

 

 

 

 

På G igen

Vi kommer verkligen igång efter vinteridet. Mannen har borrat för eluttag och jag har tätteipat runt elslangar och glipor samt sågat klotsar till golvåsstöd.

Hann med att titta ut och se hur det plötsligt satt en falk i vår lönn i stället för alla bofinkar som varit där minuterna innan.

 

Utan svindel

Jag förflyttar mig inte lika lätt, på höjd, som min man, men det är en klar fördel att jag inte har så stora anlag för svindel när vi drar igång utbyggnaden av vårt hus efter vinterdvalan, och jag justerar tätningen av väggduken.

Apropå en vinterdvala som släpper sitt grepp, så kanske jag snart kommer att kunna starta upp växthuset, även detta snörekord-år.

Städa växthuset?

Hittade en anteckning som jag gjorde i höstas. Av någon anledning så blev inte växthuset städat före vintersäsongen. Jag antecknade ett kommihåg att i stället städa det nu i mars inför årets odling.

Hur ska det gå till?????

 

Milstolpen; ställningen bort

Blev av facebook påmind om en notering den 8 september 2010.”Ställningen nertagen! Bylunds är trötta!” Det var efter den sommarens tilläggsisolering av taket och tre av husets väggar samt byte av fönster, dörrar, brädfodring och uppvärmning. I år har vi alltså fortsatt med den, sedan många år, planerade utbyggnaden, vid den fjärde väggen. Huvudorsaken till vår utbyggnad är att kunna få till en toalett och ett sovrum på entreplan. När vi började handlade det om att få ett mer funktionellt hus för en barnfamilj. Nu när vi har nått utbyggnaden, handlar det mer om att kunna bo kvar även om/när vi blir gamla och kanske får svårare att röra oss i trappor.

Och nu, den 9 september 2017, fick vi hjälp av ”änglar”, underbara vänner och släktingar, att plocka bort ställningen, som vi haft i sommar. Det känns som en milstolpe. Vi är så tacksamma!

Riktigt farsinerande också, att vi klarat dagen i stort sett utan regn trots varning om lågtryck på lågtryck.

 

2010 skrev jag ”Nu är bara resten kvar”. Det är definitivt en sanning även nu. Allt arbete inåt återstår, men nu kan vi njuta av utsidans färdiga arbete, innan vi spottar i nävarna och kavlar upp ärmarna för fortsättningen. (Avsatserna mitt på huset är förberedelser för balkong, respektive altantak. Om sju år kanske????)

Hittade en jämförelse-bild på vårt hus 2005.

 

 

Tänker på de som liksom oss slitit med sina hus, men som hamnar i orkaners eller jordbävningars framfart.

”Tänk att vi får vara friska och starka.” sa mannen och  jag tacksamt till varandra. Mitt lilla missöde, låtsades jag inte så mycket om. Det var först när jag tog av mig handsken som jag såg hur tummen såg ut.

Vi är också tacksamma, för den ställning som vi fick låna och använda. Det blev en lite längre tid än vad vi först tänkte.

Naturen, är farsinerande. Vilken vilja och livskraft. Den hittar sina egna lösningar på livets motgångar.

Delikatessen Zucchiniblomman

Hösten närmar sig, men än producerar det i trädgårdslandet. Jag tänker att det är en tidsfråga hur länge Zucchinin klarar av att överleva, så nu unnar vi oss att plocka och smörsteka zucchiniblommorna. De gyllengula blommorna är verkligen en delikatess. I dag fick blommorna sällskap med brynt grönkål och currystuvad tonfisk, på tallriken.

Mellan middag och kvällsmörker försöker vi slutföra de sista detajerna på ytterklädnaden av vårt hus utbyggnad. Det är tillfredställande med varje detalj som blir klar. Vi hoppas på att alldeles snart kunna klara oss utan ställningen runt huset.

Tidigare skymning

Jag brukar tycka om att, med höstmörkret, få krypa in och ”gona till sig”.

Men nu grämer jag mig över att stunden mellan middag efter förvärvsarbetsdagens slut, och att mörkret faller på, är så oerhört kort. Jag hann inte ens hämta hammar´n för att börja spika. Jag är inte beredd på mörker i år.

Nå, jag får slå mig ner vid lingonrensning i stället.

Snurrar snabbt

1000 år, och 1000 år till.  Nog var det förändring.

Dåtidsmänniskan var ju smart. Det är svårt att förstå hur de kunde bygga avancerade byggkonstruktioner med självventilation som långhusen i norden eller pyramiderna.

Men ändå.

Några 100 år till och industraliseringen kom.

10-tals år, och förändringen och den tekniska utvecklingen är översvällande påtaglig.

Det var inte så många 10-tals år sedan jag sa ”Aldrig i livet, att det kommer en dator i mitt hus”. Nu har, bara jag, både dator, ”platta” och smartphone.

1 år. Utveckingen är oerhört snabb.

I dag har jag och mina arbetskamrater varit på kurs för att kunna ge morgondagens vuxna möjlighet att lägga en grund för att ta till sig modern teknik; QRkoder, makey makey, ”kuben” …..och jag vet inte allt vad det heter.

…och jag närmar mig 60, och är inte speciellt tekniskt intresserad. Hur ska jag kunna ta till mig detta och kunna ge det vidare????

Puh!

Jag börjar prova med att filma vårt bygge. Det går ändå i en takt som jag hinner med att förstå.

20170904 (2)

Nya områden i sensommartid

Tänk att det alltid finns mer att lära och upptäcka.

Jag vill ibland kombinera LCHF med vegetariskt och hittade Halluomiburgare med ostbröd, grönsaker och guacamole-inspirerad sås.

Vad det gäller huset, är det just nu finliret att klä in fönster och sätta knutbrädor.

Till sist, plockade jag in en sensommarbukett.