Category Archives: 2013

Lite fritidspyssel

DSCN7477Smälte ner stumpar av gamla stearinljus, använde toarullar som form ochDSCN7481 göt nya ljus.

 

 

Dessutom har jag försökt mig på att måla ett sommarminne.

Farliga material i förskolan

Farliga material i landets förskolor; elektronik, däck och järnvägsslipers, var en av nyhetsrapporteringarna den 2 dec. Jag saknar att ingen ställde frågan Lekmiljö uteVARFÖR de sakerna hamnat i förskolan. Skulle en nyhet i stället kunna presenteras så att föräldrar och samhälle blev barnomsorgens lärande miljöers medspelare i stället för motståndare? VAD och VILKA material är ofarliga för barn samtidigt som de känns meningsfulla för dem, som lockar deras nyfikenhet, behåller deras lust att lära och inte är så dyrt (eftersom förskolan i regel inte får kosta så mycket) Vilka naturmaterial kan tillåtas vara tillgängliga? Vilka ”vuxensaker” är okey att använda och ”studera” i leken? Hur mycket ska barn hänvisas till leksakskedjornas pseudovärld?

Me´behov å´rabbe´

“Tin e som en sparkar, på blåhalka å utförsbacke; he lön int å rabbe.”                                           Ångermanländskt ordspråk

Även om det egentligen inte går “rabbe” så kan man ändå få stort behov av att göra det ibland. Att med kraft skorra med bägge hälarna i.

Det behovet drabbade mig i helgen. Jag har inte jobbat mig fysiskt trött. Jag har inte gjort jättestora insatser som gett fantastiska resultat. Önskade att jag hade haft en sådan anledning att luta mig mot.

Jag försöker bara sköta mitt jobb och mitt hem. ….och lite till. Kulturanalys. Fikaservering. Lokalstädning. Tvåårig ledarutvecklingskurs med hemuppgifter. Föreläsare i Alphakurs. Fritidsledare i barnsamling. Ledningsgrupp. Allt bara bra och viktiga saker.

Och så världsfrågorna………… En kurs i Fairtrade bara skrek till mig att jag måste få gå den och lära mig mera.

Allt är så roligt och spännande och intressant. ……och viktigt!

Men hjärnan närmade sig kokpunkten. Plötsligt brast det, och jag insåg, att här måste det skorras med kraft.

Efter powernap kunde jag njuta av umgänget i lördagskvällens matstafett. Det finns så många underbara människor och jag tycker så om umgänget i hemmiljö.

Men idag bestämde jag mig för att jag måste undvika nya intryck. Det är svårt. För det är inte det, att man inte vill vara med, eller inte vill umgås. Ibland måste man nog gå emot sin egen lust, att just få vara med och umgås……för att behålla lusten.

så……vad kan ett par timmar i naturen ge….

Det är nog inte så många som vet om, att efter en smal skogsstig, nära vår by, har en lek uppstått där olika personer, över tid, gjort och förändrar en liten sagovärld. För mitt nöjes skull brukar jag passera där ibland och beundra dom hemliga konstnärernas verk.

DSCN7013DSCN7018

Jag gick vidare och DSCN7089såg också ner mot kyrkan där många av mina vänner tillbringade sin söndagsförmiddag. Jag bad en bön om Guds välsignelse över dem och mötte på stigen en person som inte känner sig bekväm att gå in där, men som ändå gärna delade några ord om tro och Gud med mig

DSCN7035 DSCN7046 DSCN7100

……och se……NU har jag skrivit igen……….

 

…….och känt att det var riktigt roligt.

Grå november?

DSCN6861 DSCN6868b

DSCN6878b Många gånger benämns november med färgen grå…
DSCN6892 …men den konstnär som målat dessa motiv måste ha haft nog så många färger på sin palett.

    DSCN6899DSCN6911

Sidensvans och änglaspel

ÄnglaspelHur många kommer ihåg änglaspelen?

Om ljusen var långa snurrade änglarna fortare och klingandet blev tätare.

Jag associerade till det i går. Vi har f.n. en mängd Sidensvansar som drar runt på vår by.

12oktober2013 (11) B12oktober2013 (15)

12oktober2013 (21)12oktober2013 (14)Tänk så även en höstdag kan fyllas av fågelsång.

 

(Tror att jag ska önska mig ett änglaspel i julklapp. Det är ju ändå nostalgi!)

Höstkvällspromenad

DSCN6256DSCN6271DSCN6306DSCN6314Det är märkligt vad omslutande en skog kan vara en höstkväll. När man kliver ut ur skogen, i skymningen, märker man genast två saker. 1/ Det var mycket mörkare i skogen. 2/ Det var mycket varmare i skogen.

Höstens färger och trolska ljus

På våren är det fascinerande att se hur blommorna spirar och slår ut, och hur träd och gräs först skiftar i ljusgrönt och sedan översållas av en grönhet, som med tid, djupnar allt mer. Jag inser att jag är minst lika fascinerad utav höstens färger och trolska ljus.

Lika väl som det är häftigt att höra isen sjunga en iskall vinterdag, höra ljudet av snön när den smälter och fågelsången i vårmorgonen, är det att stanna upp och lyssna till ljudet av löv som släpper sitt tag, dalar mot marken och landar i en bädd av löv.

DSCN6179DSCN6186DSCN6192DSCN6207DSCN6219DSCN6244B

50 + och läger

Församlingsläger 2013 (59)Församlingsläger 2013 (49)– Tänk att vara 50+ och att få vara på läger.  Att få leva som en storfamilj en helg.

En förmån!

Församlingsläger 2013 (78) BFörsamlingsläger 2013 (14)Församlingsläger kallar vi det. Ordet syftar mer på åldersöverskridande än på församlings-tillhörighet. Var och en, Församlingsläger 2013 (68)från 1 år till 70+, Församlingsläger 2013 (41) Bmedlem i församlingen eller inte, har känts som en tillgång och glädje för oss övriga.

Vacker natur och att Församlingsläger 2013 (18)solen stundtals sken, gjorde naturligtviFörsamlingsläger 2013 (32)Bs inte saken sämre.

Enligt en ”Vi-hjälps-åt-lista” turades vi om i köket. ”Hade vi varit Församlingsläger 2013 (72)Bhemma”, sa vi, ”så hade vår sammanlagFörsamlingsläger 2013 (2)da tid i köket varit mer”.

Naturligtvis hade vi också samlingar tillsammans. Skrattade, spelade och sjöng, delade tro med varandra, berättade om glädje och berättade om sorg för varandra.

Tack, alla ni kära. Nog var det skönt att också sluta leva storfamilj igen, åka hem, och ta en god tupplur.

Klädbudskap?

DSCN5967Det var ett medvetet val när jag i dag gick fram, i kyrkan, och ledde förbönen i strumplästen. Vi hade en välbesökt ekumenisk barn- och familjegudstjänst och många av barnen gick också omkring i sockarna.

Barfota, för tankarna till enkelhet, att vara jordnära, att vara avslappnad, att få vara ”sig själv”. Jag vill gärna förmedla att det duger så gott, även i kyrkan. Att kyrkan och platsen för Guds-tjänst, kan vara som ett hem, där man kan få sparka av sig skorna och bara trivas.

Om man tänker på den bibliska historien kan det även vara av helighet och vördnad skorna åker av. Mose fick ordern att just ta av sig skorna för att han stod på ”helig plats”.DSCN5971

Att jag dessutom hade koftan felknäppt, det var inte ett medvetet val, och något som jag upptäckte först efteråt.

Undrar vad det kunde ge för budskap till folk?

Stark berättelse

Jag sitter och läser i min Bibel. Jag undrar om situationen i Johannes evangelium kapitel 8, bara blev, och det i en väldigt läglig tidpunkt för maktens män, som var högst irriterade på Jesus och ville sätta dit honom. Eller kan det vara så att dom som skulle stå för de gudfruktiga och goda värderingarna, planerade denna situation och inte drog sig för att utnyttja en kvinna i det? Var gjorde de av den man som helt klart måste ha varit med i det hela? Och VAD ritade eller skrev Jesus på marken, som fick dem att känna sig så avslöjade att de bara tyst lämnade scenen?

”Tidigt på morgonen var Jesus tillbaka i templet. Allt folket samlades kring honom, och han satte sig ner och undervisade. De skriftlärda och fariseerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom och sade: ”Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?” Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och ritade på marken med fingret. När de envisades med sin fråga såg han upp och sade: ”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne.” Och han böjde sig ner igen och ritade på marken. När de hörde hans svar gick de därRosorifrån en efter en, de äldste först, och han blev ensam kvar med kvinnan framför sig. Jesus såg upp och sade till henne: ”Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?” Hon svarade: ”Nej, herre.” Jesus sade: ”Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer.””